APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

dimecres, 28 d’abril del 2010

ELS LLIBRES MÉS VENUTS - SANT JORDI 2010 - TOP 10

 -FICCIÓ CATALÀ-
  
1. SE SABRA TOT.  XAVIER BOSCH. PROA. 
2. CRACKOVIA DE LES 6 COPES.  EL AA.VV. COLUMNA. 
3. RERE ELS MURS.  NÚRIA ESPONELLÀ. COLUMNA. 
4. TENIM UN NOM.  VICENÇ VILLATORO. PLANETA. 
5. AURORA BOREAL.  ASA LARSSON. COLUMNA.
6. L'HIPNOTITZADOR.  LARS KEPLER. AMSTERDAM.
7. ELS CONVIDATS.  EMILI TEIXIDOR. COLUMNA. 
8. UNA FAMILIA FORA DE SERIE. SILVIA SOLER. COLUMNA. 
9. TOT EL QUE PODRIEM HAVER ESTAT TU I JO SI NO FOSSIM TU I JO.  ALBERT ESPINOSA. ROSA DELS VENTS 
10. MALETES PERDUDES.  JORDI PUNTÍ. EMPÚRIES


    
-FICCIÓ CASTELLÀ-   
     
1. EL ASEDIO. ARTURO PÉREZ REVERTE.
ALFAGUARA. 
2. EL HIPNOTISTA. LARS KEPLER.
PLANETA. 
3. EL TIEMPO ENTRE COSTURAS. MARIA DUEÑAS.
TEMAS DE HOY. 
4. EL SIMBOLO PERDIDO. DAN BROWN.
PLANETA.
5. DIME QUIEN SOY. JULIA NAVARRO.
PLAZA Y JANÉS. 
6. LOS HOMBRES QUE NO AMABAN A LAS MUJERES. STIEG LARSSON.
DESTINO. 
7. VENGANZA EN SEVILLA. MATILDE ASENSI.
PLANETA. 
8. TODO LO QUE PODRIAMOS HABER SIDO TU Y YO SI NO FUERAMOS TU Y YO. ALBERT ESPINOSA.
GRIJALBO. 
9. UN REGALO EXTRAORDINARIO. DANIELLE STEEL.
PLAZA Y JANÉS. 
10. AGATHA CHRISTIE LOS CUADERNOS SECRETOS AGATHA. JOHN CURRAN.
SUMA DE LETRAS.



    
-NO FICCIÓ CATALÀ-  

1. VIATGE D'ANADA I TORNADA. GERARD PIQUÉ.
ED. 62.
2. LA MASCARA DEL REI ARTUR. PILAR RAHOLA.
MAGRANA. 
3. DONCS JO HO VEIG AIXI. XAVIER SALA I MARTIN.
ROSA DEL VENTS. 
4. EN L'ESCENA DEL CRIM. CLÀUDIA PUJOL.
COLUMNA. 
5. A PEU PER L'ALTA GARROTXA. NIL JAILE.
COSSETÀNIA. 
6. EL CEL ES BLANC I BLAU. AA.VV.
ARA LLIBRES. 
7. ENS HEM FET GRANS. AA.VV.
ARA LLIBRES.
8. LA LLEI DEL MIRALL. YOSHINORI NOGUCHI.
COMANEGRA. 
9. UN SOMNI PER ALS MEUS FILLS. JOAN LAPORTA.
ANGLE. 
10. EN EFECTIU O AMB TARGETA? CARLES TORRECILLA i JORDI BASTÉ.
COLUMNA.  



    
- NO FICCIÓ CASTELLÀ -  
     
1. EL VIAJE AL PODER DE LA MENTE. EDUARD PUNSET. DESTINO. 
2. SIGO DICIENDO. LOS MONOLOGOS DE LA SEXTA. ANDREU BUENAFUENTE.
PLANETA. 
3. MAS VALE PEDIR PERDON QUE PEDIR PERMISO. JORDI ÉVOLE.
PLANETA. 
4. MIL MILLONES DE MEJILLONES. TEMAS DE HOY.
PLANETA. 
5. PUES YO LO VEO ASI. XAVIER SALA Y MARTIN.
PLAZA Y JANES. 
6. LIDERAZGO GUARDIOLA. DESCUBRE LOS SECRETOS DE SU ÉXITO. J.CARLOS CUBEIRO; LEONOR GALLARDO.
ALIENTA. 
7. PIENSA ES GRATIS. JOAQUIN LORENTE.
PLANETA. 
8. EL BENEFICIO. ÀLEX ROVIRA.
AGUILAR. 
9. INOCENCIA RADICAL. ELSA PUNSET.
AGUILAR. 
10. LA CRIANZA FELIZ. ROSA JOVE.
ESFERA DE LOS LIBROS.

dissabte, 17 d’abril del 2010

MALETES PERDUDES, de Jordi Puntí

Jordi Puntí, autor conegut per diversos reculls de contes, Pell d’armadillo i Animals Tristos entre d’altres, acaba de fer el pas gegant d’escriure una novel•la, molt completa, complexa però d’aquelles en què no et perds.

Maletes perdudes narra la història de quatre germans fills del mateix pare però de mares diferents. Tots quatre viuen a ciutats diferents d’Europa, i no es coneixen entre ells tot i que es diuen igual: Christof, Christophe, Christopher i Cristòfol. Fa molts anys que el seu pare, en Gabriel, els va abandonar, i ara, arran d’un fet inesperat es troben i decideixen buscar-lo tot i que no tenen la mínima pista d’on para.

Aquesta novel•la, que podria semblar un embolic de noms, de personatges i de ciutats no ho és en absolut. Puntí ha sabut situar-los cada un a la seva ciutat respectiva i explicant-nos les seves històries aconsegueix atrapar-nos, identificar-nos en cada un d’ells i gaudir d’un temps que va des de mitjans dels anys 60 fins a l’actualitat.

Puntí canvia de narrador, avança i retrocedeix en el temps, anticipa i amaga dades, organitza seqüències, dissemina pistes falses i planifica el•lipsis perquè els lectors gaudim amb la intensitat que es mereix. L’autor ha preparat un camí ple de caixes de sorpresa d’amistats i de famílies que apareixen ara si ara també; un món on tot el que podria ser negatiu, amb un gest irònic o simpàtic esdevé positiu i amb gràcia.

Dins del gran volum de llibres que es publiquen avui en dia (i ara encara més, ja que s’apropa Sant Jordi) cal no perdre’s un llibre com aquest. És d’aquells que perduren en les llibreries gràcies a la bona literatura. Cal saber trobar-lo per tal de gaudir-ne una bona estona.

diumenge, 11 d’abril del 2010

SE SABRÀ TOT, de Xavier Bosch. Premi Sant Jordi 2009

Després de 12 anys de silenci literari, Xavier Bosch, conegut periodista que actualment presenta el programa Àgora a TV3, ens porta aquesta novel•la construïda al voltant d’un món que ell entén molt bé: el de la comunicació, i més concretament el d’un diari, que com a ex director de l’Avui, coneix a la perfecció.

La novel•la gira a l’entorn d’en Dani Santana, periodista presentador d’un canal de notícies de televisió del grup Blanco, que entra com a director del diari Crònica per tal de donar-li un nou impuls i augmentar-ne la difusió davant dels altres diaris de la ciutat. Però no tindrà la feina fàcil per les pressions que rep principalment del director general del grup, l’Artur Biosca, sobre el què s’ha de publicar i el què no.
Un dels redactors més destacats del diari, el Senza, cap de la secció de societat, utilitza les seves fonts per investigar el terrorisme islamista a Barcelona, fet que aportarà al diari bones exclusives, però un disgust creixent dins el grup Blanco. Però darrere de tot això hi ha altres interessos, que influeixen en el desenllaç de l’obra i porten a la dimissió d’en Dani com a director del diari, fet amb el qual comença la novel•la.

Ambientada a la Barcelona abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, Bosch teixeix una trama on es barregen la corrupció política, el tràfic d’influències, la lluita pel poder i el terrorisme d’Al-Qaida, a través d’uns personatges que lluiten per mantenir els seus secrets ocults, on res és el que sembla i com bé es repeteix al llibre diverses vegades, “tothom té un titular a cinc columnes que li pot ensorrar la vida”.

Una novel•la molt recomanable, de fàcil lectura i amb gran recorregut, que esdevindrà molt probablement, uns dels llibres estrella de la diada de Sant Jordi d’enguany.

divendres, 9 d’abril del 2010

A PEU PER L'ALTA GARROTXA de NIL JAILE

Avui divendres 9 d'abril, a les 8 del vespre, es presenta el llibre "A peu per l'Alta Garrotxa" d'en Nil Jaile, al Centre Excursionista d'Olot. 

La seu del Centre Excursionista d’Olot (Passeig Blay, 5) és la seu escollida per la presentació el divendres 9 d’abril a les 20 h del llibre A peu per l’Alta Garrotxa (Cossetània Edicions, 2010) de Nil Jaile i Casademont.
L’obra, guanyadora del IX Premi Vèrtex, Premi que anualment convoca l’editorial Cossetània i la FEEC, és un recull d’excursions on es pretén donar a conèixer la gran amplitud de l’Alta Garrotxa, un paradís natural aïllat i tradicionalment desconegut. Un llibre que ens farà descobrir tant raconades sublims des d’un punt de vista paisatgístic com arquitectònic o històric.
La presentació, a la qual poden assistir-hi tots els interessats, anirà a càrrec de Nil Jaile, l’autor de la guia, i de Dani Planas, el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

Informació elaborada per l’Àrea de Comunicació de la FEEC

dijous, 8 d’abril del 2010

PAPALLONES DE SANT JORDI 2010

Ens han arribat papallones voladores com les que teníem aquest nadal passat, amb la novetat d'estar decorades amb motius de la diada de Sant Jordi. Són una edició especial, i les unitats són limitades. Us adjunto una imatge de mostra.