APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

dimecres, 19 de maig del 2010

L'ILLA DE L'ÚLTIMA VERITAT, de Flavia Company

Mattew Prendel, un prestigiós metge de Nova York i més tard professor a la Universitat de Columbia, es pren un any sabàtic per realitzar una travessa marina amb el seu veler, l’acompanyen els seus amics en Frank i la Katy. Quan bordegen les costes africanes pel Golf de Guinea són víctimes d’un atac pirata, del qual només se’n salva Prendel. Després de 5 anys del naufragi, aquest apareix per Nova York molt canviat i sense cap ganes d’explicar què ha passat durant aquest temps.

Prendel coneix, en una festa, a la Phoebe Westore catedràtica de literatura, amb la qual de seguida intima i en poc temps són amants. Aquesta relació durarà 7 anys. En el moment que Prendel es troba a punt de morir se sincera explicant la seva aventura amb la condició de que no es doni a conèixer fins que no hagi mort.

La novel•la de 140 pàgines, es llegeix en poques hores, condensada en tres apartats i un epíleg la història d’aquests 5 anys. L’atac pirata, la subsistència en una illa deserta i com en sobreviu. És precisament en aquests capítols on l’anàlisi de la condició humana, la relació que té Prendel amb en Nelson Souza, un dels pirates que també ha caigut a l’aigua, aconsegueix enganxar al lector. La relació entre víctima i botxí avança a poc a poc mentre es van descobrint aspectes de les dues vides abans que les circumstàncies els portessin a conviure. La tensió es manté en totes les pàgines fins a un desenllaç sorprenent.

L’autora, Flavia Company, nascuda a Buenos Aires el 1963, llicenciada en Filologia Hispànica, aconsegueix una petita joia descobrint en petites dosis la trama de la novel•la aconseguint mantenir la sorpresa en cada pàgina. Company és autora també de Llum de gel, Ni tu, ni jo ni ningú traduïdes al català, i en castellà Dame placer i La mitad sombria.