APUNTS LITERARIS

Espai dedicat als llibres, amb crítiques, recomanacions i suggeriments que esperem siguin d'utilitat per als lectors.

diumenge, 11 d’abril del 2010

SE SABRÀ TOT, de Xavier Bosch. Premi Sant Jordi 2009

Després de 12 anys de silenci literari, Xavier Bosch, conegut periodista que actualment presenta el programa Àgora a TV3, ens porta aquesta novel•la construïda al voltant d’un món que ell entén molt bé: el de la comunicació, i més concretament el d’un diari, que com a ex director de l’Avui, coneix a la perfecció.

La novel•la gira a l’entorn d’en Dani Santana, periodista presentador d’un canal de notícies de televisió del grup Blanco, que entra com a director del diari Crònica per tal de donar-li un nou impuls i augmentar-ne la difusió davant dels altres diaris de la ciutat. Però no tindrà la feina fàcil per les pressions que rep principalment del director general del grup, l’Artur Biosca, sobre el què s’ha de publicar i el què no.
Un dels redactors més destacats del diari, el Senza, cap de la secció de societat, utilitza les seves fonts per investigar el terrorisme islamista a Barcelona, fet que aportarà al diari bones exclusives, però un disgust creixent dins el grup Blanco. Però darrere de tot això hi ha altres interessos, que influeixen en el desenllaç de l’obra i porten a la dimissió d’en Dani com a director del diari, fet amb el qual comença la novel•la.

Ambientada a la Barcelona abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, Bosch teixeix una trama on es barregen la corrupció política, el tràfic d’influències, la lluita pel poder i el terrorisme d’Al-Qaida, a través d’uns personatges que lluiten per mantenir els seus secrets ocults, on res és el que sembla i com bé es repeteix al llibre diverses vegades, “tothom té un titular a cinc columnes que li pot ensorrar la vida”.

Una novel•la molt recomanable, de fàcil lectura i amb gran recorregut, que esdevindrà molt probablement, uns dels llibres estrella de la diada de Sant Jordi d’enguany.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

també era presentador del programa ELS MATINS de RAC1, no??

Llibreria Drac ha dit...

Sí, l'any 2004 va prendre el relleu de l'Albert Om a "El Món a RAC1".